Kaja Kallas kritiseeris eile Eesti Energia Nelja Energia ostu ning kinnitas, et rahandusminister ei oleks tohtinud tema hinnangul seda tehingut heaks kiita. Kuna aga seda tehti, siis peab minister kohe tegema otsuse, et Eesti Energia peab müüma ära jaotusvõrgud ehk Elektrilevi OÜ, sest vastasel juhul Eesti Energia turgu valitsev seisund tugevneb veelgi ning näeme ka edaspidi olukorda, kus jaotusvõrku ei investeerita piisavalt, samas aga tehakse tehinguid, kus võetud riske maandatakse jaotusvõrgu varadega.

Eesti Energia on rahandusministeeriumi haldusalas.

Rahandusminister Toomas Tõnistelt ei õnnestunud eile saada vastust küsimusele, kas ta plaanib selle otsuse teha.

Täna vastas minister pressiteenistuse vahendusel:
„Valitsus on kokku leppinud, et Eesti Energia taastuvenergiaettevõte Enefit Green viiakse erainvestorite kapitali kaasamiseks ja Eesti kapitalituru elavdamiseks börsile. Nelja Energia ostu tuleb vaadata selles kontekstis ning Eesti Energia juhatusel on vastutusrikas ülesanne see protsess edukalt läbi viia.

Võrguteenusest pärineva rahaga ei finantseerita Eesti Energia kontserni teiste valdkondade ettevõtmisi, sh Nelja Energia omandamist. Konkurentsiamet on hinnanud, et Elektrilevi täidab tegevusalade eristamise osas täielikult õigusaktides toodud nõudeid. Jaotusvõrk investeerib tublisti üle varade kulumise ja veel suuremad investeeringud tähendaksid ülekandetariifide hinnatõusu.

See, milline on elektrivõrkude haldamise kõige otstarbekam mudel elektrituru arengut arvestades, vajab erapooletut hinnangut. Ma arvan, et Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium võiks selles osas ekspertnõu küsida ja otsused, kas ja kuidas elektrivõrke ettevõtete tasandil konsolideerida või müüa, tuleks langetada selle alusel. Võimalikke variante on viimase paari aasta jooksul küll kaardistatud, kuid energiapoliitiline mõõde peab sellises küsimuses olema tähtsam sellest, mis on kasulikum ühele või teisele ettevõttele.“